Eteriska oljor

Eteriska oljor även kallade aromatiska föreningar innehåller naturliga och unika egenskaper som kan har kraftfulla fördelar för din hälsa och övergripande välbefinnande. En mängd växter täcker jorden i olika former, storlekar, färger och dofter. Många av dessa växter innehåller föreningar som vanligen inte kan ses med blotta ögat - de gömmer sig i rötterna, blommorna, fröerna, barken eller andra delar av växten. Dessa föreningar är kända som eteriska oljor. De är mycket koncentrerade, vilket gör dem extremt kraftfulla. Man brukar säga att 1 droppe Pepparmint är lika mycket som 28 koppar Peppermints te.

För en terapeutisk eterisk olja krävs det att oljan är 100 % ren, vilket innebär att den inte är utspädd med något annat eller innehåller några syntetiska ämnen eller föroreningar. doTERRAs eteriska oljor är det renaste och mest potenta eteriska oljor som finns, de är helt fantastiska på att hjälpa och stötta vår kropp och nervsystem. Dessa oljor utvinns på ett skonsamt sätt genom ångdestillering och kallpressning från de platser i världen där just den växten växer av sig själv allra bäst, vilket innebär att inga oljor är uppodlade. 

Eteriska oljor har många olika användningsområden. De vanligaste egenskaperna är att de är lugnande, stärkande, återuppbyggande, minskar stress och stärker immunförsvaret. Vår kropp jobbar ständigt på att reparera sig själv och dessa oljor stöttar kroppen i detta naturliga arbete. Växterna från dessa oljorna har genom anrika tider används för saker som aromaterapi, personlig vård, vårdpraxis, religiösa ceremonier, skönhetsbehandlingar och matberedning. I ett rent hälso- perspektiv har eteriska oljor använts för att förbättra hälsa som att lindra tillfälliga hudirritation, främja hälsosam matsmältning, stödja god oral hälsa, skapa känslor av klara luftvägar med flera. 

Med unika kemiska strukturer har varje eterisk olja en rad olika användningsområden och fördelar för vårt välbefinnande. Vissa av oljorna skapar lugnande, jordade egenskaper, medan andra är framkallar energi, upplyftande, uppvärmning eller förnyelse. Eftersom våra kroppar går igenom en rad känslor och fysiska tillstånd under en enda dag, kan eteriska oljor hjälpa oss att hantera och bibehålla välbefinnande.

Vår luktsinne kan producera kraftfulla, psykiska, fysiologiska och emotionella reaktioner. Den kemiska utformningen av en essentiell olja ger det specifika fördelar. Vissa eteriska oljor är till hjälp för rengöring eller rening, medan andra ger en lugnande känsla till huden. Aromen av eteriska oljor kan också skapa en kemisk reaktion i hjärnan, framkalla känslor och guida dig till svar inombords. 

Ovanpå allt så doftar dessa oljor fantastiska, naturens renaste form av parfym. 


Hur använder man dem?

Det finns tre sätt att använda doTERRAs eteriska oljor på - genom att andas in, använda på huden och i mat och dryck. Det är viktigt att komma ihåg och ha respekt för att det är ett mycket starkt koncentrat, en droppe kan motsvara flera kilo växt. Håll en låg dos även om det ser lite ut med ”bara” en droppe. Nyckeln är att använda mindre olja oftare, än mycket oljor en eller två gånger per dag.

 
Dofta.jpg

Andas in

Det mest effektiva sättet att använda din oljor på är att inhalera dem. Du kan antingen bara ta av locket och andas in. Eller så tar du en droppe i din handflata gnuggar händer och kupor dem över din näsa och andas in djupt.

När du doftar på en eterisk olja så påverkar det lukt receptorerna i din hjärna som kommunicerar med det limbiska systemet. Det är det limbiska systemet som påverkar vårt humör, våra känslor och minnen.

Ett annat sätt är att diffusa dem. Jag älskar att diffusa eteriska oljor för att hålla mitt hem och min kropp balanserad. Vissa oljor är uppiggande & energigivande medan andra är lugnande och balanserande.

Att diffusa eterisk oljor kan också rena luften från oönskad doft + luftburna pathogener.

Ångan rensar luften i ett rum, doftar ljuvligt & friskt & har en renande effekt på luften.

Dricka .JPG

I mat och dryck

Många av doTERRAs oljor kan tas internt, läs etiketten eller kolla i Modern Essentials-appen, eftersom vissa oljor är olämpliga för internt bruk.

Några vanliga sätt att använda eteriska oljor internt på är:

  • Addera 1-2 droppar i ditt vatten (Grapefruit, Lemon, Lime)

  • Ta en droppe under tungan (Frankincense, Copiaba)

  • Gurgla (Peppermint eller On Guard)

  • Svälj en veggiekapsyl som du fyllt med några droppar eterisk olja + lite olivolja.

  • Laga mat med dem, 1-2 droppar räcker långt.

Jag rekommenderar att ta oljorna ihop med mat och speciellt ihop med bra fetter. En eller två droppar är mer än tillräckligt i ett stort glas vatten, så använd sparsamt.

Obs! Barn under 6 år ska dricka någon eterisk olja.

Om eteriska oljor.png

Applicera på huden

Eteriska oljor tränger lätt in i huden och går in i blodet (på mindre än 60 sekunder). När vi applicerar oljor lokalt kan vi enkelt och effektivt ringa in ett visst område. Det rekommenderas att blanda ut den eteriska oljan i en vegetabilisk olja som fungerar som bärarolja till exempel mandelolja eller kokosolja innan den appliceras på huden. Bäraroljan hjälper den eteriska oljan att transporteras in i kroppen och används även för att skydda känslig hud.

Några vanliga ställen att applicera eteriska oljor på är:

  • Under fötterna.

  • På bröstkorg och mage.

  • På tinningarna och bak i nacken.

  • På pulspunkterna


Jag rekommenderar följande utspädningsförhållande:

dilute bild.png